Zoeken
Vier oorlogsromans in een speciale hardback-editie
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid, nu in hardback-editie

Vier oorlogsromans in een speciale hardback-editie

Gepubliceerd op 24 maart, 2025 om 16:36, aangepast op 27 maart, 2025 om 14:20

Dit jaar vieren en herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Daarom verschijnen op 3 april vier onvergetelijke oorlogsromans als speciale hardback-editie: Hij noemde me Elly van Femmetje de Wind, Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr, De man die naar Auschwitz wilde van Denis Avey, en De boekendief van Markus Zusak.

Over Hij noemde me Elly

Tegen het grimmige decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Esther Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer. Maar als Esther in januari 1943 op transport moet, besluit Wim vrijwillig met Esther - die hij Elly noemde - mee te gaan. De twee behoren tot de eerste lichting die naar Kamp Vught gestuurd wordt. Omdat Wim goed Duits spreekt, valt hij in de gratie bij de kampcommandant en weet hij zichzelf en Elly op de lijst te krijgen van het Philips-Kommando - een werkplaats van Philips. Lange tijd wordt Elly zo vrijgesteld van deportatie, maar zomer 1944 moet ze op transport naar Auschwitz.

Over Als je het licht niet kunt zien

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure 12 is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.
In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij ten slotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Over De man die naar Auschwitz wilde

Denis Avey, een jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Hij wordt krijgsgevangen genomen en komt in een werkkamp in Duitsland terecht. Daar werkt hij zij aan zij met joodse gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz III. Avey is geschokt door de verhalen van de Auschwitz-gevangenen en ziet elke dag dat er mensen niet meer terugkeren. Hij vat het gewaagde plan op om van plaats te wisselen met de Nederlander Hans. Hij trekt diens smerige gestreepte kampkleding aan en loopt tussen de andere gevangenen kamp Auschwitz binnen, zonder te weten wat hem te wachten staat.

Over De boekendief

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden...

Boeken
Femmetje de Wind - Hij noemde me Elly
Femmetje de Wind

Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid, nu in hardback-editie

Anthony Doerr - Als je het licht niet kunt zien
Anthony Doerr

Moderne klassieker nu in hardback-editie, ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid

Denis Avey - De man die naar Auschwitz wilde
Denis Avey

Nu in hardback-editie, ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid

Markus Zusak - De boekendief
Markus Zusak

Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid, nu in hardback-editie

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: