Zoeken
Annejet van der Zijl schrijft dubbelbiografie van Franz von Siebold en zijn Japanse dochter © v.l.n.r. schrijfster Annejet van der Zijl , coördinator Nederland-Japan relaties Japanmuseum SieboldHuis  Kuniko Forrer en directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier in de tuin van het SieboldHuis te Leiden Copyright: Ivan Borghstijn
Samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis

Annejet van der Zijl schrijft dubbelbiografie van Franz von Siebold en zijn Japanse dochter

Gepubliceerd op 4 juli, 2024 om 14:40, aangepast op 4 juli, 2024 om 15:17

Samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis

In het najaar van 2025 verschijnt bij uitgeverij Hollands Diep een nieuw non-fictie boek van Annejet van der Zijl. In deze dubbelbiografie staan de Duits-Nederlandse ontdekkingsreiziger en arts Franz von Siebold en zijn Japanse dochter Kusumoto Ine centraal. Van der Zijl zal bij dit project nauw samenwerken met het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden.

Philipp Franz von Siebold (1796-1866) was een bekende ontdekkingsreiziger, arts, wetenschapper en botanicus. Vanaf 1823 was hij als arts gestationeerd op de Nederlandse handelspost Deshima, een kunstmatig eilandje voor de kust van Nagasaki. Als een van de eerste Westerlingen deed hij onderzoek in Japan dat eeuwenlang hermetisch was afgesloten voor de buitenwereld.

Zijn dochter, Kusumoto Ine ‘Oine’ (1827-1903) verwierf faam als de eerste vrouwelijke arts in Japan maar is daar tegenwoordig vooral bekend als heldin in boeken, televisieseries, opera’s en zelfs als manga-karakter.

Hun beider levens omspannen de negentiende eeuw en daarmee precies de periode waarin Japan alsnog onder druk van het westen werd opengebroken en onder andere uitgroeide tot inspiratiebron voor moderne kunstenaars. Zowel vader als dochter speelden, ieder op een heel verschillende manier, een voortrekkersrol in deze geschiedenis. Beiden betaalden daar persoonlijk een hoge prijs voor.

Annejet van der Zijl: ‘Al vanaf het moment dat ik het verhaal van Franz en Oine hoorde, liet het me niet meer los. Toch heb ik nog lang geaarzeld om er aan te beginnen, vooral vanwege de taalbarrière. Het enthousiasme voor mijn idee en de grote deskundigheid die ik ondervond bij het  SieboldHuis gaven de doorslag om me er toch aan te wagen. En nu voelt het als één grote spannende ontdekkingsreis - niet alleen in de verborgen en inmiddels verdwenen wereld van het oude Japan, maar ook in een emotionele en vaak dramatische vader-dochter relatie, die ondanks een jarenlange scheiding toch niet te verbreken was.’

Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van het Japanmuseum SieboldHuis: ‘Het is geweldig dat Annejet van der Zijl besloten heeft de levens van Franz von Siebold en zijn dochter Oine in haar nieuwe boek tot leven te wekken. Zij kan dat als geen ander. Het is voor ons een eer om met haar samen te werken en mooie plannen te maken voor het najaar van 2025.’

Japanmuseum SieboldHuis is een onafhankelijke stichting, opgericht in 1999 om uiting te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland. Naast de vaste Siebold-collectie biedt het SieboldHuis tijdelijke tentoonstellingen met uiteenlopende Japan-gerelateerde onderwerpen en het mooiste uit het oude en nieuwe Japan.

Annejet van der Zijl is een van de meest gelezen schrijvers van Nederland. Haar boeken zijn veelvuldig bekroond, verfilmd en vertaald. Voor haar oeuvre ontving ze onder meer de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. De dubbelbiografie verschijnt in het najaar van 2025.

Auteurs
Auteur: Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen non-fictieschrijvers van ons land. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust en schreef bestsellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses. Van der Zijl was in 2020 Boekenweekauteur en schreef het succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: