Zoeken
'Door hun ogen' van Femmetje de Wind uitgebreid besproken in Joods Nu
'Kinderen geven iets luchtigs aan de gesprekken. Dan zegt een kind "Nou opa, dan kwam toch nog alles goed."'  

'Door hun ogen' van Femmetje de Wind uitgebreid besproken in Joods Nu

Gepubliceerd op 26 september, 2023 om 15:00, aangepast op 26 september, 2023 om 16:57

In het septembernummer van Joods Nu werd Femmetje de Wind, auteur van Door hun ogen, geïnterviewd over de bijzondere totstandkoming van het boek. Zo vertelt De Wind hoe ze op het idee kwam om kleinkinderen hun grootouders te laten interviewen over wat ze meemaakten in de Tweede Wereldoorlog, over de samenwerking tussen de families en bekende schrijvers, en over de urgentie van dit boek, nu groter dan ooit: 'Veel grootouders beseffen dat het een laatste kans is om hun verhaal te laten optekenen. Iemand vertelde: "Ik heb er nooit over willen praten, maar naarmate ik ouder word, heb ik daar toch behoefte aan."'

Lees het volledige interview in Joods Nu (jaargang 9, nr. 2)

Daarnaast is vanaf nu ook het audioboek, voorgelezen door Job Cohen, overal verkrijgbaar.

 

Over het boek

De meeste overlevenden van de Holocaust praatten na de oorlog niet over hun traumatische ervaringen. Ze moesten door. De pijn van het verleden was te groot. Pas op hogere leeftijd - toen hun kleinkinderen vragen begonnen te stellen - vertelden sommigen van hen beetje bij beetje hun verhaal.

Sinds enkele jaren interviewen kinderen van de Joodse basischool Rosj Pina hun (over)grootouders over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. Uit de meer dan tweehonderd levensverhalen die de kinderen zelf opschreven stelde schrijver Femmetje de Wind deze bundel samen. Daarnaast vroeg zij een aantal bekende auteurs met de kinderen mee te gaan om het vaak ontroerende gesprek tussen de verschillende generaties te beschrijven.

Door hun ogen geeft een dwarsdoorsnede van datgene wat zich in Joodse families heeft afgespeeld gedurende de oorlogsjaren. In dit boek delen overlevenden van de Holocaust hun persoonlijke ervaringen over onderduik, verraad, verzet, vluchten, leven in de kampen en de kille ontvangst in Nederland na afloop van de oorlog. Toch is het ook een boek over klein geluk in donkere tijden, overlevingsdrang en hoop.

Met bijdragen van o.a. Jessica Durlacher, Frits Barend, Alex Boogers, Elle van Rijn, Ronit Palache en Robert Vuijsje en een samenvattend essay van Arnon Grunberg.

Auteurs
Auteur: Femmetje de Wind

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze studeerde Rechten en Vergelijkende Kunstwetenschap en werkte jaren als hoofdredacteur van verschillende magazines. In 2015 debuteerde ze met de roman Rivka - waar ze veel lof mee oogstte en die deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Daarna schreef ze de roman Het beloofde leven en verzorgde ze de bundel Door hun ogen, met daarin verhalen van Holocaust-overlevenden. Ook schreef ze mee aan de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god.

Boeken
Femmetje de Wind - Door hun ogen
Femmetje de Wind

Ontroerende gesprekken tussen overlevenden van de Holocaust en hun (achter)kleinkinderen

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: