Roxane van Iperen houdt 4-meivoordracht in De Nieuwe Kerk
Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor op 4 mei. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de Nationale Herdenking. In 2020 verzorgde Arnon Grunberg de voordracht. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Van Iperen gevraagd, nadat schrijver Abdelkader Benali zich terugtrok als spreker.
Van Iperen woont sinds 2012 in ’t Hooge Nest, en stuitte toen ze het huis betrok op de bijzondere geschiedenis van het huis. Ze heeft jaren onderzoek gedaan naar de zussen Brilleslijper en de overige bewoners, en op meeslepende en tegelijk huiveringwekkende wijze verslag gedaan van de systematische en methodische wijze waarop de Joodse bevolking uit Nederland werd getransporteerd, op weg naar het onherroepelijke einde.
In een interview met NRC Handelsblad in 2019 vertelde Van Iperen: ‘Als we een gesprek willen voeren over onze gedeelde waarden, over collectieve identiteit, moeten we weten wat onze achtergrond is, wat er hier allemaal gebeurd is. Onze collectieve identiteit kunnen we niet blijven baseren op een incompleet verhaal.’
In 2020 hield Van Iperen de Cleveringalezing, vernoemd naar de protestrede van de Leidse hoogleraar in november 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, en de Machiavellilezing, over samenleving en democratie. Voor de Boekenweek van 2021, met het thema Tweestrijd, schrijft zij het Boekenweekessay. De titel luidt: ‘De genocidefax – Wat doe jij als het erop aankomt?’
De 4 mei-voordracht van Roxane van Iperen wordt in samenwerking met de CPNB uitgegeven en is vanaf 4 mei verkrijgbaar in de boekhandel.