Lof der Zotheid-speld voor Hugo Borst
Net als bij Erasmus speelt taal een grote rol in het werk van ras-Rotterdammer Hugo Borst. Net als Erasmus neemt hij geen blad voor de mond als het gaat om zaken die hem bezighouden. En net als Erasmus onderkent hij het belang van de dialoog en de rol van humor, spot en ironie daarbij.
Met zijn boeken over zijn moeder (Ma en Ach, moedertje) en een krachtig pleidooi (samen met Carin Gaemers) richting beleidsmakers heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor betere ouderenzorg en waardig oud worden. Daarmee toont hij zich schatplichtig aan Erasmus als humanist en diens nadruk op beschaafd gedrag en medeleven. De dialoog over dit belangrijke onderwerp gaat hij overal aan: met ministers, in de publiciteit en met mensen in zalen door het hele land.
Het is dit jaar 500 jaar geleden dat het ‘Colloquia’ van Desiderius Erasmus voor het eerst in druk verscheen, een boek vol met fictieve dialogen. Deze ‘Colloquia’ zijn kritisch en satirisch van toon – iets wat ook de wekelijkse columns van Borst kenmerkt.
Eerdere winnaars van de Lof der Zotheidspeld waren onder meer sociaal advocaat/columniste Carrie, filosoof Henk Oosterling, actrice Loes Luca en advocaat Inez Weski.
‘Gesprek’ thema van Erasmusweek 2018
Hugo Borst ontvangt de Lof der Zotheid-speld uit handen van wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, jeugd(hulp) en taal) tijdens de officiële viering van de verjaardag van Erasmus, op vrijdag 26 oktober. De bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis is onderdeel van de Erasmusweek van dit jaar (26 oktober t/m 4 november).
Vanwege 500 jaar ‘Colloquia’ is ‘Gesprek’ het thema van de Erasmusweek 2018. Gedurende de week is er een reeks evenementen rond de beroemdste Rotterdammer aller tijden. In het stadhuis is er naast de uitreiking van de Speld ook een lezing van prof.dr. Edwin Rabbie.
Het volledige programma hier: Erasmusweek 2018.
Voor meer informatie: Jacco Neleman, Comité Erasmus, 06 22 99 22 30 of jacco.neleman@eur.nl.
(Foto van Hugo Borst: Margi Geerlinks)