Vijf sterren voor 'Trein naar Pakistan' in De Standaard
Catherine Vuylsteke van De Standaard geeft Trein naar Pakistan vijf zeer terechte sterren. Haar oordeel:
'Trein naar Pakistan van Khushwant Singh is dé klassieker over de traumatische opdeling van Zuid-Azie in India en Pakistan in 1947. (...) Er zijn in de voorbij decennia bibliotheken volgeschreven over de Partition. In het Westen is Salman Rushdies allegorische Middernachtskinderen (1981) de bekendste roman, in India en Pakistan gaat die eer naar Trein naar Pakistan (1956). Dat komt doordat Singh de onbevattelijke tragedie een menselijk gezicht geeft, en de verschilende perspectieven - vanuit verschillende religies, klassen en opleidingsniveaus - meesterlijk neerzet. (...) een magistrale roman.'
In het schitterende voorwoord dat Naema Tahir schreef voor de Nederlandse editie van dit boek, dat 61 jaar na dato eindelijk verscheen, beschrijft ze de Partition als de Holocaust van het India en Pakistan, Het leidde tot een gedwongen volksverhuizing van 10 tot 12 miljoen mensen, met naar schatting 2 doden tot gevolg en een trauma voor generaties Indiërs en Pakistani.
Singh maakt deze tragedie, die ons voorstellingsvermogen volgens Tahir en Vuylsteke ver teboven gaat, wat grijpbaarder, door in Trein naar Pakistan in te zoomen op de gewone man in de vorm van dorpsboef Juggut Singh.
Vuylsteke: 'Het is in dit personage dat de kern van Singhs magistrale roman huist, de triomf van liefde en goedheid op een moment van grote crisis. Daar waar de bureaucraten, intellectuelen, politici en religieuze leiders nalaten te handelen, schittert de gewone man.
Voor Blendle-lezers: het hele artikel lees je hier.