Zoeken
Voltaire dronk veertig tot vijftig koppen per dag
Ludwig von Beethoven wist het zeker: voor de perfecte kop koffie heb je exact zestig bonen nodig. De componist telde ze vaak zelf, een voor een, zodat hij zeker wist dat zijn koffie fatsoenlijk zou smaken. Voltaire dronk veertig tot vijftig koppen per dag, bij voorkeur met een beetje chocolademelk erin. En de Amerikaanse president Theodore Roosevelt stond erom bekend dat hij geen slok nam van zijn koffie voor er precies zeven klontjes suiker in zaten. Er zijn dus weinig dingen meer persoonlijk dan de voorkeur voor koffie. Het recept voor de perfecte koffie is daarmee onmogelijk te geven.

Voltaire dronk veertig tot vijftig koppen per dag

Gepubliceerd op 30 januari, 2017 om 00:00

En vanaf dat moment kwamen er steeds meer varianten en zetmethoden bij. Anno nu beleeft koffie hoogtijdagen. Je struikelt over de koffiebarretjes, verschillende koffiemachines en de soorten bonen. De een nog exclusiever dan de ander. Er wordt volop geëxperimenteerd met filterzetmethodes, koud gezette koffies en koffiebonen gerijpt op houten vaten. Barista’s zijn de nieuwe rocksterren en koffie is de nieuwe wijn.

 

Wat moet je kiezen? Begin eerst met je favoriet bonen. Volgens veel barista’s komen die uit het land waar koffie ooit werd ontdekt, Ethiopië. Daar staan van oudsher veel koffiestruiken en omdat ze er al zo lang staan, zijn ze diepgeworteld wat de smaak van de bonen ten goede komt. Verder zijn ze niet gecultiveerd, maar groeien de bomen door elkaar en is de koffie van nature organisch. Omdat de bomen verder uit elkaar staan dan in veel andere koffielanden, zullen Ethiopische koffieboeren nooit echt rijk worden. Maar dat wat ze verkopen is vaak van topkwaliteit.

 

Dan de zetmethode. Tegenwoordig zijn er allerlei prachtige systemen op de markt. Zelf vind ik dat er niets mis is met een goede filterkoffie, maar hoe lekker die ook is ik kom standaard weer terug bij mijn good old percolator die je gewoon op het fornuis zet. De werking is even simpel als briljant: het water wordt onder in het waterreservoir verwarmd, door de druk die via de hitte ontstaat wordt het water via een pijpje omhooggestuwd en over de koffie gedruppeld. Het resultaat is een bijna altijd uitstekende koffie. Ook niet onbelangrijk, je keuken gaat er verrukkelijk van ruiken.

Of en hoeveel melk en suiker je in je koffie doet, is nóg persoonlijker dan de keuze voor de bonen en zetmethode. De meeste puristen zweren echter bij zwarte koffie die iets is afgekoeld, omdat de smaak van de koffie dan beter tot z’n recht komt. Wat je ook kiest: experimenteer volop met zetmethoden, proef verschillende soorten bonen en wordt je eigen Beethoven.

 

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: