Algen leveren de helft van de zuurstof op aarde
Algen zijn een perfect alternatief voor fossiele brandstoffen
Algen gaan de wereld redden
De ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, de uitstoot van co2 neemt dramatische proporties aan - klimaatverandering is een feit en daarmee wordt de roep om een klimaatneutrale samenleving steeds urgenter. Algen zullen daar een wezenlijke rol in gaan spelen, omdat ze op een duurzame wijze olie en voedsel kunnen produceren.
In De dikke alg beschrijft onderzoeker Peter Mooij aan de hand van een zoektocht naar algenolie - waarmee een vriend met zijn zelfgebouwde houten motorfiets een officieus wereldsnelheidsrecord op het strand wil rijden - waarom microscopisch kleine algen een essentiële rol in de ontwikkeling van leven op aarde gespeeld hebben, waarom ze ook nu nog de belangrijkste levende organismen zijn en vooral: hoe algen uiteindelijk de wereld gaan redden.
Peter Mooij (1985) is gepromoveerd algenonderzoeker aan de TU Delft. Hij is verbonden aan het 'Faces of Science'-programma van het KNAW, en schrijft daarvoor een populair blog. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij BNR, Radio 1 en het TV Lab-programma Tr3nding, en was hij in 2015 een van de sprekers op TEDxDelft.
Als u aan de natuur denkt, waar denkt u dan aan? Bos? Bergen? Pluizige beestjes? Waar u waarschijnlijk niet aan denkt is techniek, maar hoe gek het ook klinkt: de natuur zit er vol mee. In bijna 4 mil...
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: