De vrijheid van meningsuiting is dé basisgarantie voor het samenleven. Sinds de Verlichting leeft dit in verstandhouding met die andere grondwettelijke vrijheid, de godsdienstvrijheid. Een verstandhouding die we lijken kwijt te raken.
Een samenleving bestaat alleen als bevolkingsgroepen dezelfde basiswaarden delen, ondanks uiteenlopende geloofsovertuigingen en levensbeschouwingen. Velen zijn al te zeer overtuigd van hun gelijk en begrijpen nauwelijks nog de betekenis van vrije meningsuiting, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat. Deze concepten vormen nochtans de fundamenten van onze samenleving. Maar hoe kun je iets met elkaar delen wat je niet kent? Of niet begrijpt?
Dit boek wil een bijdrage te leveren tot deze verheldering. Johan Op de Beeck schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen.
Johan Op de Beeck is geschiedkundig auteur en was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Over de Franse geschiedenis schreef hij De Zonnekoning (2018), het tweedelige De Franse Revolutie (2022), Versailles (2023) en vijf bejubelde boeken over het napoleontische tijdperk: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013), de tweedelige biografie Napoleon (2014) en Het hart van Napoleon (2016). Ook Het verlies van België (2015) en Leopold II (2020) over de Belgische geschiedenis kenden een enorm succes. Tevens schreef hij twee historische thrillers: Het complot van Laken (2019) en De staatsvijand (2021).
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: