Heiko Kolbe heeft twee families. De asociale waarin hij tot zijn grote spijt geboren is, en die waarvoor hij kiest. Philipp Winkler vertelt in Hool het verhaal van een harde jongen die zich overal doorheen knokt om wat hem heilig is te beschermen: zijn voetbalclub. Een voor een vallen alle zekerheden voor Heiko weg: zijn moeder, die hem al heel vroeg in de steek laat; zijn vader, die vlucht in de drank; zijn vriendin, die vlucht in de drugs, en tot slot zijn maten. Heiko vindt bepaald geen houvast bij zijn tuttige zus Manuela, noch bij zijn louche oom - die een sportschool gebruikt als dekmantel voor drugsdeals met motorbendes -, noch bij zijn schimmige huisbaas, die als broodwinning dierengevechten organiseert.
Heiko's leven wordt steeds leger en de adrenalinerush van het vechten is uiteindelijk het enige wat hem nog op de been houdt. Winkler kruipt overtuigend in Heiko's huid, verwoordt subtiel diens woede en pijn in een staccato van korte zinnen, en plaatst zich met Hool in een grote literatuurtraditie: een stem geven aan hen die geen stem hebben.
Philipp Winkler (1986) studeerde Literair schrijven in Hildesheim. Hij publiceerde tot dusver alleen verhalen. Winkler is een groot fan van Hannover 96 en kent de wereld van de hooligans van heel nabij. In 2015 ontving hij voor fragmenten uit Hool de Retzhofprijs, en in 2008 de Joseph-Heinrich-Colbinprijs. Hool is zijn romandebuut. Hij woont in Leipzig, maar verbleef door de jaren heen in onder meer Albanië, Kosovo, Servië en Japan.
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: