Berlijn, april 1945. Terwijl de bommen vallen, verdedigen de achtergebleven militairen de restanten van Het Derde Rijk. Onder de colonnes vluchtelingen en het uiteengevallen Duitse leger speurt de Sicherheitsdienst nog altijd naar joden, opstandelingen en deserteurs. Het wantrouwen onder het volk is groot, iedereen kan een verrader zijn. In de chaos zoekt de jonge soldaat Joachim Lassehn naar een schuilplaats, bereidt de ontsnapte gevangene Friedrich Wiegand een aanslag voor, helpt de arts Walter Böttcher mensen onderduiken en is de kroeg van Oskar Klose een ontmoetingsplek voor het verzet, met de ss op hun hielen.
De slag om Berlijn is een overweldigende documentaireroman over de lotgevallen van Berolina, een kleine groep verzetsstrijders, en de koortsachtige sfeer in de laatste dagen van Berlijn, waar niemand veilig lijkt te zijn.
Heinz Rein (1906-1991) werkte in de jaren twintig als bankmedewerker en sportjournalist, totdat de nazi's hem in 1933 een schrijfverbod oplegden vanwege zijn linkse sympathieën en hij dwangarbeider werd. Na WOII werkte hij als literatuurcriticus en auteur in de toenmalige DDR en publiceerde meer dan tien boeken. De slag om Berlijn, zijn magnum opus, verscheen in 1947 en werd de eerste naoorlogse bestseller in Duitsland.
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: